mere nam he

mere nam he
Rabiatul Adawiah Roslan

Wednesday, August 5, 2015

Suka warna warni atau rindu nak mewarna?

Haa korang!!! Selamat ari raye!! Eh da Syawal ke Dopuluh baru mahu update? Yeah...hehe... Sape kat sini suke mewarna tapi malu nak beli buku warna dan pencil warna/krayon sebab tak mau di hina di ejek di caci jadi kanak2? Me too!!! Well dulu ade orang selalu kate mewarna ni untuk kanak2... Eh,hello korang mewarna boleh kurangkan tekanan sbb banyak setiap idea berbeza bila mewarna...bila tengok banyak warna akan merangsang otak ke arah positif aura gitu... Dah macam Pakar Jiwa Motivasi puler... Korang xpayah beli buku lg dah boleh download terus dari Appstore name apps ni ialah Colorfy seronok tau mewarna secara virtual..lepas dah siap warna boleh share... Oh ye template tu free je creator tu buat jadi kita pilih aje yang mane berkenan ade banyak kategori boleh warna...tengok kat bawah ni ialah hasil warna iols...tak cantik tapi memuaskan hari sendiri...

Monday, July 13, 2015

Tak Berkenan Lagi


Sabtu & Ahad semalam iols pi jalan kekunun nak cari kasut raya... Meredah jalan jem gi pwtc ade kl mega fest raya..tapi 1 brg pon tak beli...penat pusing jer...lepas tu buka puasa kat dalam kete sbb semua kedai fullhouse (bajet korea ke guna fullhouse??) hehe... Lepas tu gi makan nasi lemak kat Mali's Corner...
Semalamnya pulak pi Sogo kunun nak tengok apa yang sale...rupanya SEMUA ade sale kecuali nyawa je takder jual sale...haha...lepas tu bukak puasa mase tengah pilih2 handbeg..end up tak beli pape lg...sedih tak dapat pilih pape sbb rambang mata..semua jadi xberkenan puler... So Harini (Isnin) iols berehat je kat rumah sambil layan drama Walking Dead Season 5...
p.s: korang taw tak skrg boleh update blog korang guna apps blogger?pergi bukak playstore/appstore download app blog ni...now iols update blog guna apps ni 
nampak tak muka happy dapat keluar rumah tapi bila sampai xde beli pape barang...jadi tester je...hahahaha

Tuesday, May 5, 2015

Meroyan Di Dapur

Hows your holidays? Menarik? Untunglah makan angin dengan keluarga dan kawan2 merata.. Saya keluar dengan keluarga tercinta gi makan SUSHI FLASH jerr (again? nampak sangat dah kena jampi hembus dek hantu Jepun tu...hahaha..3x seminggu ternak lemak kat situ). Yer, Sabtu lepas pi lagi sane...tapi kali ni Daddy tersyg yang payung iteww...kikiki...
Tengok laah Mommy itew pon minum green tea taw...hehe...bersusun meals ktorang sebab ni makan cover dari Bekpes sampai Lunch gitu...convert jadi BRUNCH dan YEAY!!!! muka dan perut kenyang dengan lipstik masih di bibir....

Cuti 4 hari yang lalu kite bangun tidur, makan, tengok tv, makan, tidur, keluar gi The Strand Mall sebab ade Mini Vendeur Festival pon...tu pun datang hari last...jadi sempat rembat Peel Off Nail Polish...sangat lah murah..2 botol RM9 je...tak tipu okay...murah sangat kan? Ade yang jual RM5/Botol....tapi jenama sama jgak...

Petang Ahad tu tiba-tiba meroyan seorang diri kat dapur buka peti sejuk cari makanan nak buat kuih/pastry/minum petang sebab bosan sangat membongkang membongak kat depan tv..Belek punya belek kitab-kitab...so tadaaaaaaaaa.....ni menu minum petang kitorang di rumah depan tv

Puding Roti in the house!!!! Adun guna mixer je senang sangat lepas tu sumbat semua bahan tu dalam periuk NOXXA untuk dimasak,sangatlah bagus dan berbaloi ada periuk ni okay...15min je dah siap masak..masak nasi pun 7min jer...masak kek boleh, sup daging blh, sup tulang, nasi arab, semua lah serba boleh... Bawah ni rupa periuk NOXXA tu..harga jangan tanya, barang baik, takkan lah beli dengan Sekupang Dua kan?
Ok...bahan-bahan yang diperlukan ialah seperti di bawah..hehehe
Ni lah bahan-bahan untuk membuat roti puding which is KITAB-KITAB rujukan kita untuk membuat pastry/kuih/kek..setakat ni puas hati sangat dengan menu, susunan ayat, sangat mudah difahami dan dibaca...
 Oh ya, buku memasak ni Mommy kite hadiahkan masa 21st bornday kite haritu...tengok ayat dia..very the TOUCHING....petua nak mengorat bakal suami dan bakal mertua ialah MELAWA 10JAM SEHARI DEPAN CERMIN  Eh, memasak ok...sila jangan duduk depan cermin lama-lama...
Ok sekarang mahu mereput depan laptop dengan assigmentsssssss bertimbun bertingkat ni...

Monday, April 27, 2015

AWEK kurang diAJAR

A few months ago masa baru mula belajar ni...ada terlibat dengan satu event ni...WAJIB pergi katanya...jadi kite pun join laa..masa rehat nak makan malam tu, ada seorang AWEK ni datang dari tah mana HALAU kita even kita dah datang awal dan duduk kat kerusi makan tu dulu... Ramai yang nampak muka IOLS berubah air muka dek ayat awek yang kurang diajar ni...tapi takpa...iols ampunkan...apa lah dosa sangat nak himpun dengan 'awek kurang diajar' tu... Terasa juga memula tapi in the end, kehodohan orang tu kite nampak tapi diri kita sendiri belum tentu BAGUS,MULIA, BERHEMAH, BERBUDI,BERSOPAN kan? Jadi iols anggap AWEK tu kurang diajar oleh ibubapa serta guru-guru dan rakan-rakan...

Oh ya, semalam iols sempat gi melantak sushi kat SUSHI FLASH..sangat lah murah serta sedap hokay? Jadi, semalam iols ngedate berdua ngan GF iols... Tapi malam sebelumnya tu, iols pi telan sushi jgak kat Sushi Zanmai di Nu Central...sedap jugak laah...tapi harga ranga Sushi King....tapi kat Zanmai ni xde meja bergerak mcm Sushi King dan Sushi Flash ni....

P.S: Besok lepas habis test2 pagi dan petang nak repeat again boleh? Nafsu SUSHI berleluasa sampaikan ade orang perli Panas Punggug Tu Lau Tak Keluar Rumah...kikiki....

 Atas ni SELPIE dgn SUSHI + meja bergerak berpusing tu kat sushi flash...see bersusun plates tu
 Ni la logo nya..oh alamat kedai ni kat SS15,Subang Jaya, seberang flyover tu je..
Ni Sushi Zanmai di tingkat 5, Nu Central, Bangsar, sebelah KL Central je...sanggup iols redah memalam semata nak melayan mengidam sushi ni taw dak...hehehehe....

Monday, March 30, 2015

Dah KOMA kot ni

Salam korang...mesti ade org bukak kat sini tapi nampak xmenarik bona hidup dia ni...haritu kemain laju update blog..tapi skrg sepi...ntah2 koma dah...tak la koma tapi sakit tu kan penghapus dosa..
Since jadi pelajar sepenuh masa ni tersangat la sibuk...dah join persatuan pelajar lagi la sibuk ngan meeting meeting meeting....dah kalahkan PM/Dato'/Tan Sri dah ni....jadual penuh sesaje... Sem lepas punya result Alhamdulilah sgt sbb iols bkn dari background bisnes tapi sbb ramai kawan2 yg tlg jd result pon Alhamdulilah.. Once again, tq for your support (Parent, Family, Friends, Scandals ooppss...hahahah) Yes, thanx to all of them sbb support iols in terms of money pocket, knowledge, motivational support and also experience. Dulu ramai tanye apesal sambung belajar dan x terus keje bila dah dapat interview dulu? My answer is : My parent nk support study lagipun masih bujang, jadi takde mslh nak belajar fulltime...tapi bila start belajar, asyik pkir knape la ak sambung lagi ye, apesal ak kena belajar benda yang ak xminat da ni which is CALCULATION...Sem ni bertambah lagi subjek mengiranya...iaitu ECONOMIC & FINANCE...oh my...lecturers scarry the merry sgt sem ni...awal sem lagi dah kena AIM dgn beliau sbb suka texting dlm kelas....lps tu iols da bertaubat di dalam kelas beliau tidak akan texting/whatsapping lagi...ngeh ngeh ngeh....


Hahahaha... Last sem, one of my lecturer did ask me why i'm smilling in front of textbook? I replied, I'm not feeling well...padahal hakikatnya iols is TEXTING/WHATSAPPING sambil menjawab soalan yang diajukan oleh lecturer tersebut...muahahahaha... Ampun Maaf Dr. kerana berkelakuan begitu....

Saturday, September 20, 2014

Kali Pertama Trip 'Cuti Sekolah'

Dari zaman sekolah rendah dan sekolah menengah tak pernah pi holidays masa cuti sekolah sbb PARENT keje...sobsobsob...
Dulu balik cuti dari asrama mesti dok terperuk kat umah tgk tv sampai lebam then kalau kluar ngan parent pon jalan2 makan2 area KL je...
Xde pon berholiday mcm kengkawan sekolah yg lain sampai obersea....hehe
Kekunun nak gi kenduri kt JB tp since sedare dtg dari Perak, ktorang pon plan bw dorg pi tido kat Melaka Bandaraya Bersejarah n jalan2 sambil makan2....kesian mereka...jauh melangkah negeri2 semenanjung ni.... Perak- Selangor- Wilayah Persekututan- Negeri 9- Melaka - Johor.....
Seronok berjalan time school holidays because we can see the environment differ from usual..
1st Day kami (Jumaat yg barakah gitu)
 Orang lain dah stop makan tapi ayah masih menyuap sbb mknan dia lambat dapat.
 Dan yes, kebetulan AKAK kt tgh tu ade kursus kerja kt Melaka, so ktorang wasap2 hello2 ngn dia bw gi mkn lepas dia checkout dr Mahkota Hotel...
Tgk ler, nak start driving pon sempat lagik....hahahaha....tu sume sepupu dan makcik sedare.... Orang laki xramai dlm rombongan ni..mak jer yg xde di tempat kejadian sbb teman AKAK sedare drive.
 Tengok makwe ats ni dah lepas kena mekap,semangat SELFIE sorang2 ngn hp kte...haha
 After magrib dan bermekap sakan ktorang pon nk kluar utk aktiviti malam
 Model tangan dan gigi

 Sbb dah lapar eh dahaga...dpt je pek goodies taming sari terus minum.. AYAH jer xjoin sbb dia hyperphobia - takut akan ketinggian 

 View memalam dari menara tu... Rugi ayah xdapat join ktorang...sbb dia xleh wat aktiviti mcm duduk dalam AISKRIM CONE vuvuzella kat water theme park....
 Sepupu kte dipaksa tangkap gambo akak sedare dia yg  TAK suke posing selfie ni....hahaha...Mak kat blkg tu dok usha barang2 kot..sampai ade tokey kedai panggil kami CIKGU..oh my...terharu digelar CIKGU JOYAH rombongan ke Melaka...hahahaha..terus kami jwb "Eh, tak saya bukan cikgu cekgi" tp tokey tu jwb, "Mane tau rezeki awk jadi mcm tu ke?"...dalam hati "GULP,cikgu?melayan anak2 sedara ngan sepupu2 pun kurang kesabaran ni plak nak melayan anak2 orang seramai 40 orang"
 Lepas naik taming sari, nak pi rivercruise plak
 Barisan CUCU CICIT NEKYANG Opah Mila
 Smbil rivercruise, kite sume telan air masyam masyin tungkik dari sungai...hahahaha...
 Kul 10 baru nak Dinner kat Yong Tau Foo Pulau Gadong
 atas TU pembuka selera jer...
4 mangkok ni baru DINNER namenyer....hahahaha..total ngn air semua RM96.90 tapi yg pi bayo tu sepupu ak yg cun melecun bertudung biru tu,so diskaun 90sen...hihi,,
 Bajet JONKER WALK ni bkak smpai pagi mcm uptown kt KL..skali smpai sane 11.40mlm apek2 amoi2 dah kemas brg2 tolak masuk van dorang...so, kami berempat jln2 nak menurunkan yong tau foo Pulau Gadong tu jer la smbil bergambo kt Taman Bina Badan tu...haha
 I do look alike ghost di tepi tu...yg snap gambo tu diam x mengira timing sblm snap gambo...TETAU jer dah banyak gambo MAK snap dlm diam...hahahahaha
Its a wrap for 1st Day!!!
Malam tu lepas balik homestay, ktorang bertiga gosip girls PILLOW TALK sblm tdo...hahahaha...kol 2.15am baru tido sambil kering tekak sebab SUP yong tau foo tu tertumpah AJINO kot...hahahaha
Tgk budak atas ni...asyik nak selfie jer...pantang tinggal hp merate...menurun perangai AKAK sedare dia ni kot...

Saturday, August 2, 2014

Family tak Raye tapi Saya braye

SHR!!!! MZB!!!! nowadays punye akronim...oh my...sgt ringkas...haha...
To all readers SHR & MZB...taun ni kite xraye sgt tapi sakan jugak...
Ni 1st time aku beraya di perantauan..cewah...sbb aku xbalik kg taun ni...parent keje...sob sob sob..sedih kan?so braye depan TV la ngan mak...ayah lak pi keje tngahri,mlm baru balik uma..so xde braye sgt...
Raye pertama tdo bongkang je..bgun tdo je trus makan tgk tv siaran raye...what a pathetic life ko dik non...haha...including my mak pon same...so, aku masak mihun sup daging je utk raye...rendang plak mak ak msak..tu jela..lemang pon ayah aku beli tepi2 jln mane yg dia sempat beli je...
Baju2 raye pon xsempat pakai..sobsobsob lagi...mak ak cakap "Baju2 raye mak taun ni cantik2 awk pilih tapi kite xbalik beraye pon"...xpe mak..next week kite balik kg ye mak..haha..btw parent aku amik cuti pjg mgu depan so mgu depan baru braye kt kg iaitu IPOH,PERAK....
Raye kedua tu ak punye plan nak ke Melaka sbb ade kwn aku bertunang...so kekunun nak beli tiket bas secara terjah sekali sampai TBS aku yg terterjah sbb semua tiket bas ke Melaka sold out..mujur ler parent ak layankan anak dia yg ni yg suke cari pasal ngan wat plan last minute anto ke Melaka umah kwn ak....hahaha..padan muka ko suke sgt last minute punya plan...
So raye aku bermula di Melaka..starting raye ketiga..hehehehe...ok,sila muntah tgk makcik2 joyah,kimah,jemah,jaah,kiah,temah berposing raye sakan...
 Tu ler pengantin nyer..hahaha...if ikut adat negeri ak..sape tgk pengantin kena sedekah duit pd pengantin perempuan tu,tp nowadays mana ade dah tu sume...haha...
 Pengantin ckp xrase berdebar sgt laa...oh ye, tudung pengantin tu weols yg tlg lilit2 kan...mekap lak makcik sedara dia yg wat kan...since ak pon dtg last minit...if not,i'm willing to do your make up dear CIK ATIN...hehehe...
 Time ni xsure la dia berdebar ke idak...haha
 Pengantin kate gambo ni nmpk JEJOYAH sgt...ngn muncung ke sane sni,sume pndg tah ke mane...
 Finally baru proper punye posing..hehehe...oh yer,kumbang tu la memetik bunga yg mekar gitu..hahahaha
 Yg ni kami fefeeling cute meletops smbil bermonopod gitu dlm bilik pengantin..maafkan kami ye pengantin sbb wat onar di bilik anda sampai bsepah2 hantaran dia...hehe
 Debaran pengantin menanti...hehe...dgrnye taun depan bln 3 cmtu kot nak tukar status dr CIK kepada PUAN...
Ni trip beraya lagi...hehe...raye ketiga tu pusing area Alor Gajah saje...adalah dalam 7 or 8 buah umah ktorg pergi beraya...including umah kwn ak tumpang tido tu..hehehe...
 Skema sgt potrait raye ni...
 Yg ni gosip joyah bermula depan kamera
 Dh tgh mlm pon masih braye...xreti balik umah rombongan jejoyah ni....
Habis semua umah orang kami bergambar..live update la kekununyer...hehe...sume makanan dijamu heavy...mmg perut ktorang byk saka...mkn xkenyang2..haha...duit raye pon dpt jgak taw...hehe..thnx Cikgu Syamira....