mere nam he

mere nam he
Rabiatul Adawiah Roslan

Saturday, September 20, 2014

Kali Pertama Trip 'Cuti Sekolah'

Dari zaman sekolah rendah dan sekolah menengah tak pernah pi holidays masa cuti sekolah sbb PARENT keje...sobsobsob...
Dulu balik cuti dari asrama mesti dok terperuk kat umah tgk tv sampai lebam then kalau kluar ngan parent pon jalan2 makan2 area KL je...
Xde pon berholiday mcm kengkawan sekolah yg lain sampai obersea....hehe
Kekunun nak gi kenduri kt JB tp since sedare dtg dari Perak, ktorang pon plan bw dorg pi tido kat Melaka Bandaraya Bersejarah n jalan2 sambil makan2....kesian mereka...jauh melangkah negeri2 semenanjung ni.... Perak- Selangor- Wilayah Persekututan- Negeri 9- Melaka - Johor.....
Seronok berjalan time school holidays because we can see the environment differ from usual..
1st Day kami (Jumaat yg barakah gitu)
 Orang lain dah stop makan tapi ayah masih menyuap sbb mknan dia lambat dapat.
 Dan yes, kebetulan AKAK kt tgh tu ade kursus kerja kt Melaka, so ktorang wasap2 hello2 ngn dia bw gi mkn lepas dia checkout dr Mahkota Hotel...
Tgk ler, nak start driving pon sempat lagik....hahahaha....tu sume sepupu dan makcik sedare.... Orang laki xramai dlm rombongan ni..mak jer yg xde di tempat kejadian sbb teman AKAK sedare drive.
 Tengok makwe ats ni dah lepas kena mekap,semangat SELFIE sorang2 ngn hp kte...haha
 After magrib dan bermekap sakan ktorang pon nk kluar utk aktiviti malam
 Model tangan dan gigi

 Sbb dah lapar eh dahaga...dpt je pek goodies taming sari terus minum.. AYAH jer xjoin sbb dia hyperphobia - takut akan ketinggian 

 View memalam dari menara tu... Rugi ayah xdapat join ktorang...sbb dia xleh wat aktiviti mcm duduk dalam AISKRIM CONE vuvuzella kat water theme park....
 Sepupu kte dipaksa tangkap gambo akak sedare dia yg  TAK suke posing selfie ni....hahaha...Mak kat blkg tu dok usha barang2 kot..sampai ade tokey kedai panggil kami CIKGU..oh my...terharu digelar CIKGU JOYAH rombongan ke Melaka...hahahaha..terus kami jwb "Eh, tak saya bukan cikgu cekgi" tp tokey tu jwb, "Mane tau rezeki awk jadi mcm tu ke?"...dalam hati "GULP,cikgu?melayan anak2 sedara ngan sepupu2 pun kurang kesabaran ni plak nak melayan anak2 orang seramai 40 orang"
 Lepas naik taming sari, nak pi rivercruise plak
 Barisan CUCU CICIT NEKYANG Opah Mila
 Smbil rivercruise, kite sume telan air masyam masyin tungkik dari sungai...hahahaha...
 Kul 10 baru nak Dinner kat Yong Tau Foo Pulau Gadong
 atas TU pembuka selera jer...
4 mangkok ni baru DINNER namenyer....hahahaha..total ngn air semua RM96.90 tapi yg pi bayo tu sepupu ak yg cun melecun bertudung biru tu,so diskaun 90sen...hihi,,
 Bajet JONKER WALK ni bkak smpai pagi mcm uptown kt KL..skali smpai sane 11.40mlm apek2 amoi2 dah kemas brg2 tolak masuk van dorang...so, kami berempat jln2 nak menurunkan yong tau foo Pulau Gadong tu jer la smbil bergambo kt Taman Bina Badan tu...haha
 I do look alike ghost di tepi tu...yg snap gambo tu diam x mengira timing sblm snap gambo...TETAU jer dah banyak gambo MAK snap dlm diam...hahahahaha
Its a wrap for 1st Day!!!
Malam tu lepas balik homestay, ktorang bertiga gosip girls PILLOW TALK sblm tdo...hahahaha...kol 2.15am baru tido sambil kering tekak sebab SUP yong tau foo tu tertumpah AJINO kot...hahahaha
Tgk budak atas ni...asyik nak selfie jer...pantang tinggal hp merate...menurun perangai AKAK sedare dia ni kot...

Saturday, August 2, 2014

Family tak Raye tapi Saya braye

SHR!!!! MZB!!!! nowadays punye akronim...oh my...sgt ringkas...haha...
To all readers SHR & MZB...taun ni kite xraye sgt tapi sakan jugak...
Ni 1st time aku beraya di perantauan..cewah...sbb aku xbalik kg taun ni...parent keje...sob sob sob..sedih kan?so braye depan TV la ngan mak...ayah lak pi keje tngahri,mlm baru balik uma..so xde braye sgt...
Raye pertama tdo bongkang je..bgun tdo je trus makan tgk tv siaran raye...what a pathetic life ko dik non...haha...including my mak pon same...so, aku masak mihun sup daging je utk raye...rendang plak mak ak msak..tu jela..lemang pon ayah aku beli tepi2 jln mane yg dia sempat beli je...
Baju2 raye pon xsempat pakai..sobsobsob lagi...mak ak cakap "Baju2 raye mak taun ni cantik2 awk pilih tapi kite xbalik beraye pon"...xpe mak..next week kite balik kg ye mak..haha..btw parent aku amik cuti pjg mgu depan so mgu depan baru braye kt kg iaitu IPOH,PERAK....
Raye kedua tu ak punye plan nak ke Melaka sbb ade kwn aku bertunang...so kekunun nak beli tiket bas secara terjah sekali sampai TBS aku yg terterjah sbb semua tiket bas ke Melaka sold out..mujur ler parent ak layankan anak dia yg ni yg suke cari pasal ngan wat plan last minute anto ke Melaka umah kwn ak....hahaha..padan muka ko suke sgt last minute punya plan...
So raye aku bermula di Melaka..starting raye ketiga..hehehehe...ok,sila muntah tgk makcik2 joyah,kimah,jemah,jaah,kiah,temah berposing raye sakan...
 Tu ler pengantin nyer..hahaha...if ikut adat negeri ak..sape tgk pengantin kena sedekah duit pd pengantin perempuan tu,tp nowadays mana ade dah tu sume...haha...
 Pengantin ckp xrase berdebar sgt laa...oh ye, tudung pengantin tu weols yg tlg lilit2 kan...mekap lak makcik sedara dia yg wat kan...since ak pon dtg last minit...if not,i'm willing to do your make up dear CIK ATIN...hehehe...
 Time ni xsure la dia berdebar ke idak...haha
 Pengantin kate gambo ni nmpk JEJOYAH sgt...ngn muncung ke sane sni,sume pndg tah ke mane...
 Finally baru proper punye posing..hehehe...oh yer,kumbang tu la memetik bunga yg mekar gitu..hahahaha
 Yg ni kami fefeeling cute meletops smbil bermonopod gitu dlm bilik pengantin..maafkan kami ye pengantin sbb wat onar di bilik anda sampai bsepah2 hantaran dia...hehe
 Debaran pengantin menanti...hehe...dgrnye taun depan bln 3 cmtu kot nak tukar status dr CIK kepada PUAN...
Ni trip beraya lagi...hehe...raye ketiga tu pusing area Alor Gajah saje...adalah dalam 7 or 8 buah umah ktorg pergi beraya...including umah kwn ak tumpang tido tu..hehehe...
 Skema sgt potrait raye ni...
 Yg ni gosip joyah bermula depan kamera
 Dh tgh mlm pon masih braye...xreti balik umah rombongan jejoyah ni....
Habis semua umah orang kami bergambar..live update la kekununyer...hehe...sume makanan dijamu heavy...mmg perut ktorang byk saka...mkn xkenyang2..haha...duit raye pon dpt jgak taw...hehe..thnx Cikgu Syamira....

Monday, July 21, 2014

Review untuk moreh

Sempena bulan Ramadan yang da nak habis ni, aku nak share ngan korang satu tempat makan sedap. Sape suke SATE? Dah muka jangan excited sangat...aku memang suke makan sate tapi sate ayam jer..don't know why but its most my favourite even I love to eat beef. Tapi untuk sate,aku lebih suka makan daging ayam dari daging lembu. Oh ye, sebenarnya ada 2 tempat sate yang aku suke pergi makan,iaitu di Greenwood, Gombak dan nama kedai tu Satay Wak..sebelah ngan Nasi Lemak Ujang yang maha sedap di malam hari. Lokasi dia dekat dengan stesen bas ke Pantai Timur,dekat ngan kaunter jual tiker ke Pantai Timur. Lagi satu tempat di Kg Baru dekat depan masjid Kg Baru, sebaris dengan Guardian Pharmacy Kg Baru. Nama kedai dia sate padang kot..xsure la,nanti kite kasi taw ngan kome yer lau da tgk name kedai tu,sebab selalu serbu masuk je..hahaha





Nampak tak muka excited terserlah di situ? Oh ya, meet my friend, cik Adila..mase ni 2nd time ktorang pegi moreh..tu kuah padang namanyer..sate dia pon murah dan sedap...5 cucuk baru RM4.00..murah kan?gemuk dan gebu sate tu..tp bertambah gebu la kami di bulan puasa ni..ohmy,kunun nak reduce weight bulan puasa ni tapi makin berselera.. Dan ya, masa 1st time pegi kedai ni,xsempat nak snap photo sbb kedai ni da nak tutup dan aku makan soto dia mmg sedap sgt..so, lau korang dtg Kg Baru,Kuala Lumpur boleh la try mkn kat sini,buka sampai 1.00 pagi..tapi lau korang da dekat 1pagi korg redo la ape yg masih berbaki..haha..

Lagi satu punya Satay Wak ni aku dah tak taw ke mana gambonye sebab dah selalu sgt pegi so kurang excited...hahaha..btw,mlm tadi aku baru pergi moreh kt situ ngan fmly ak...hehehe...

Saturday, July 19, 2014

Seminggu merempat dekat RUMAH ORANG...SOB SOB SOB

Korang tahu kan aku kena siapkan research, report semua..so yes, aku ade cakap aku tumpang umah kwn kan?so uma tu uma sewa utk students UITM Shah Alam..yer,geng aku mmg ramai merantau ke KL..so,aku pon tumpang umah dorang..lagipon lau ak dok uma sndr,nanti mst mak ak tanye "Bila nak siapkan research ngan report tu?" or Ayah aku plak cakap "Bila nak habiskan keje tu semua?Awk tak risau ke?" Skema cenggitu la ayat dialog mak ayah aku nti..lgpon mmg aku xkan sentuh keje2 tu sbb dok umah hari2 mrayau atau pon tido dan tido serta tido lagi...hehe... Tapi bila aku dok uma sewa tu lame sgt mak ak call cakap "Dah macam takde umah sendiri dan mak ayah dah ke asyik dok umah orang?" oh,sedih taw mak sendiri ckp mcmtu kat anak kesygn dia ni...pdhal keje tak siap lagi..so,mmg la kena merempat sane sini...tapi meanwhile,ak pon bkn robot yg berteleku depan lappy wat keje with no life..Kemon lar...i'm only HUMAN yg nak jugak merayau, beronggeng, berjimba, berhoyeh, berjoli...
 This is Laman Seni Seksyen 7..oh,if korang perasan, byk kali aku dtg berphotoshoot kt sini..xkira siang dan mlm..cuma outfit je different..haha..
 Yg ni mlm la...kunun tgh busking kt tpi jln..tpi lagi sekali ak pg,kerusi tu tinggal seketul je..haha..ganas tol visitors ni berphotoshoot ye?
 Tandas oooo tandas...
 Actually ni semua art dari students UITM kos ID (Interior Design)..byk seni dorang ni..even ade gambar yg ak dan kwn2 ak tgk xbrape nk paham seninye..mungkin ak dan kwn2 ak kurang berseni...haha..
 Ala-ala garden gitu....kunun tgh bergosip di taman...
 Thanx to photographer freelance yg tlg snap photos kami...btw, thnx Mr Boyfie org sebelah kite tu...
 Ni hari2 sebelum..ktorg bertiga jgak ngn monopod..hehe
This one posing ngn lipas dan tikus...ewwwww...tapi tahan sbb nak gmbo jgak...

Oh yes,I-CITY lagi...mmg feveret aku lar pi tmpt ni..setiap semester ak dtg sini..dari diploma sampai da habis degree..haih....i-city tiada terpisah...tp kali ni xbrape menarik sbb semua under construction...so, wait n see their progress lepas da hbs reconstruct ye...
Looks like we stay close to the stars...cewah..haha..kemain berpuitis di pagi hari

Thursday, July 17, 2014

Unofficial dah habis

Sebulan ni aku agak bz ngan case study, report praktikal dan sebagainye...oh yer, sebelum ak habis intern, ak ade apply utk sambung ilmu..not in library field (maaflah,saya bukan akak library yg suke cop buku, marah budak2 dalam library SUKE CAKAP standard dialog "diam,shhhhhhh,shhhhhh jgn bising dik").
Hopefully ade laa rezeki aku dalam bidang yg aku apply (menyimpang jauh dari ape yg aku dah belajar dari diploma hingga degree nih) iaitu MBA..yup,MBA..aku pon xpasti knape aku pilih bidang ni...let me see,erm...SUPERVISOR influence maybe? sbb mase aku tengah nak isi course dlm website tu, ade org bisik sebelah aku camni "Adda, pilih la MBA,senang nak habiskan study"..oh,org tu ialah awek cun yg pkai spek if korang recall balik dlm blog ak,ade sorang je CHARACTER yg berspek...so, sehari after habis intern, ak kena drift ke Shah Alam, tempat interview utk smbung belaja tu..penatnye jgn kate..mmg exhausted...lgpon awal Ramadan, so agak serabut la life ak mse tu..ngan research xsiap lg (bkn takat xsiap,buat pon idak)..lepas tu report organization lagi xstart...mmg aku ni hdup dgn last minute la..
But, in the end aku berjaya siapkan semua tugasan tu...even ade pembetulan yg MAJOR...haihlaa...
So, seminggu jugak aku berkampung di Shah Alam...mujur ade kawan2 yg supportive kasi tmpt ak merempat, print assignments, consultation...teman berbuka, bersahur...so,thnx pada semua yang da support aku dan kenal aku selama ak jadi student...
So, ni memories terindah dan not the last kot utk masa akan datang...

 This one iftar kat willies Danau Kota...erm...ade org sg pusu, org pantai dalam, org sg buloh, org slyg dan org bentong...
 Yg ni bajet nak iftar kat padang SCM (Setia City Mall), but hujan lak..so iftar padang KFC jela area Setia Alam... Time saho siap ade bekal lagi..mihun gorg..thnx to MAKnyer sbb msak lebih...
 OK, dapat jugak tebus iftar ats PADANG SCM...dan yes,kami propa iftar kat TGIF..haha
 Yg ni ade org paksa kami peluk..kunun akan rindu lau xjumpe lepas ni...oh ye,mmg akan dirindui lau org tu baik kan?
 Yg ni dah lepas melahap..so,sume plate mmg licin bersih hingga tinggal tulang dan habuk je..
 Finally..2 report hardcover yg telah aku hanto kt supervisor..takziah utk beliau,sedara dia meninggal ptg ak anto report tu...
 This photo tells more than what you see...btw,sorry la tuan pnye GO PRO ni sbb kena sabotaj kat situ...
 Ape la motif posing cenggini?nak kate lawak xjugak..nak kate muncung ITIK pon idak jgak...
Ni model-model playground
 Ni model-model akak library meletops gitew...
 Taken kat belakang JAKEL Seksyen 7, Shah Alam..dtg malam xbpe cun sbb byk effect (tikus,kucing dan lipas pon turut interframe)
 TQ my dearest sbb teman dan bagi opinion utk case study aku,etc laaa....
 Yg ni HADEK baru masuk praktikal dari UNISEL..ade lg sorang xsempat nak snap photo berdua...
THIS ONE adalah pro yg menggunakan monopod..hehe..
So thanx pada semua yg ade membantu aku habiskan study ni selain PARENTS aku...syukur,alhamdulilah