mere nam he

mere nam he
Rabiatul Adawiah Roslan

Saturday, May 17, 2014

Sabtu Experiment ngan Wax

Sape tahu apekah waxing? Bikini waxing? Brazillian waxing? What the heck is that? OHHH ya,harini aku saje gatal usha cara org wat wax... Wax tu bukan yg polish kereta tu..tu pon wax jugak.. Yg ni another wax for hair removal. Dah tersaje aku usha dlm youtube tu,aku cari bahan apa utk wax ni..rupanya tak der lah susah (tapi berpeluh sampai berasap lah dapur umah aku kerjakan sbb nak panaskan gula sampai hangus)...sambil experiment kat dapur tu,mak aku tanye "Awak watpe kat dapur tu?try masak kek ke kuih?"(mungkin dia pikir aku wat kek or kuih sbb aku tanye dia kat mane gula merah aka brown sugar disimpan dalam freezer) but, ak jawab "Tak lah mak,ngah hangitkan gula ni".... After campur semua bahan2...eh,jap ni senarai bahan utk wat wax 1. 3 senduk gula putih/gula merah (yang korang selalu guna utk bancuh teh o,kopi o,sirap,or any drinks yang manis2) 2. 2 sudu makan madu asli 3. Perahan 1/4 lemon or limau kasturi but not ORANGE, aku ulang bukan buah OREN ok! 4. 1/4 cawan air kosong or tap water Masak gula dulu sampai hangus. Then baru masukkan bahan no 2.,3.,4....kacau sampai jadi cam gambar ni
Lepas semua buih da kurang dan gula tu jadi coklat mcm cat syelek (sape pnah blaja kemahiran hidup or pnah bertukang akan taw ape benda cat syelek tu) kacau sampai likat pekat. Then, tuang ke dalam bekas microwave or bekas yg tahan haba. Cam kt bwh ni..
Tunggu sejuk dulu then baru apply kat bahagian yg korang rase soooo hairy tuh... Bila dah sejuk,korang kena double boil sbb dah campuran tu dah keras lau x,korg akan dpt second degree burn yer.. Lepas dah apply kat hairy area korg,sila tekap dengan kain kapas atau sapu tangan kapas..tunggu kering baru tarik. Seriuously tak sakit,aku ulang TAK SAKIT pon masa tarik..then korg akan nmpak gula tu melekat ngan rambut yg korg tarik tu.. Oklah,aku mntak mak aku yg applykan sbb saje manje2 gedik mengada sikit...thanx mak sbb sudi melayan kerenah anak dia yg sorang nih...hahahaha... Oklah,slmt try test ngan petua aku ni.. Oh ya,waxing ni utk remove rambut halus mcm kat bawah ketiak ke,belakang tengkuk ke,kaki ke,lengan ke,badan ke...tapi aktiviti ni kena ada KESABARAN yang menebal okay....

No comments:

Post a Comment